StrategijeNajbolje strategije za vaš uspeh!

Strategija po Robinu Šarmi br. 2

MK - 18.07.2018.

"Uspeh će proizaći iz jednostavnosti." - Robin Šarma

Najbolje stvari su uvek jednostavne, zar ne? U to smo se uverili mnogo puta, iznova i iznova. Zato je dobro da uvek imamo na umu ovaj kratak citat Robina Šarme, da nas podseti da ne komplikujemo stvari, već da se trudimo da ih učinimo što jednostavnijim.

Naravno, caka leži u tome da nije lako napraviti da stvari budu jednostavne. Zapravo, najteže je napraviti nešto a da to izgleda i stvarno bude jednostavno.

Mnogo puta smo se prevarili i od onoga što smo mislili da je jednostavno, ispalo je nešto mnogo komplikovanije i nije nam se dopalo.

Lako je napraviti nešto komplikovano i toga ima već previše. Ali napraviti nešto da bude jednostavno, to je prava umetnost. I pravi zadatak za sve nas, čime god se bavimo.

Sve što radimo, možemo da radimo na dva načina: da bude komplikovano ili da ga učinimo što jednostavnijim. Ovaj drugi način iziskuje mnogo više vremena i truda i većina ljudi nije spremna da se toliko unese u neki posao.

Oni retki pojedinci kojima je stalo do svog posla, rade ga tako da ga učine što boljim i što jednostavnijim. Posmatrano sa strane, to izgleda lako, ali to je samo varka koja nam ne da da vidimo koliko truda i rada zapravo treba da bi se do toga došlo.

Jednostavne stvari funkcionišu, dok se komplikovane mnogo češće i više kvare i nisu toliko pouzdane. Kada treba da koristimo neku stvar, da li ćemo se pre mašiti jednostavne ili komplikovane? Odgovor je lak i razumljiv: ko još želi da se bakće sa komplikovanim stvarima? Niko, ako ne mora.

Prema tome, tu nam leži recept za uspeh: jednostavne stvari su svima omiljene i uvek se traže.

Kada nešto radimo, onda se trudimo da to radimo tako da rezultat našeg rada bude svima jasan, odnosno jednostavan. Ako to znači da provedemo dodatno vreme na tom poslu, projektu i sl., to je onda naša obaveza, koja će nam se kasnije isplatiti kada vidimo rezultat svog rada.

Svako može da napravi nešto komplikovano, ali samo manjina se zaista potrudi da napravi nešto što je toliko jednostavno da se posle svi pitamo kako nama to nije palo na pamet. A nije nam palo na pamet zato što nismo proveli ni približno toliko vremena razmišljajući o svakom pojedinačnom aspektu tog posla.

Samo onaj ko uloži dovoljno truda i vremena može od nečeg komplikovanog da napravi nešto jednostavno. To i mi možemo da pokušamo, zar ne?

Za više o ovoj temi pogledajte Robin Šarma: Put ka veličanstvenosti knjiga 2

(Strategija po Robinu Šarmi br. 1)