RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Šta je to u šta verujemo?

MK - 07.03.2018.

Naš doživljaj sveta obojen je našim verovanjima. Za sve što nam se dešava mi imamo odgovarajuće verovanje i objašnjenje. Šta je to u šta verujemo?

Jesmo li svesni svojih verovanja? Ona utiču na sve što nam se dešava, jer pomoću njih mi sebi objašnjavamo sve ono što doživljavamo. Najvažnije je da li verujemo u nešto pozitivno, što nam pomaže da u svakoj situaciji nađemo nešto zbog čega ćemo se osećati bolje, ili se nesvesno okrećemo negativnom i mislimo da to tako mora biti? Ne mora. Sada, danas, možemo da postanemo svesni svojih uverenja i da ih promenimo, da ih zamenimo boljim i za nas korisnijim.

Uvek možemo imati koristi od nečeg pozitivnog, od onoga što čini da se osećamo bolje a ne gore.

Zato je na nama da svoja uverenja usaglasimo sa onim što želimo za sebe. Ako želimo da budemo zadovoljni, onda ne treba da se držimo uverenja kako nam stalno nešto ne ide od ruke.

Ako želimo da budemo ispunjeni, onda ne treba da gledamo izvan sebe za ispunjenje, već da se fokusiramo na ono što mi želimo i na ono što nam donosi radost.

Ako želimo više nečega, onda ne treba da se fokusiramo na manjak toga, nego na višak nečeg drugog, da bismo dobili više onoga što želimo.

Slično privlači slično, i nikako drugačije ne možemo sebi privući ono što želimo. Tako i naša uverenja nama privlače ono u šta verujemo.

Ne možemo dobiti suprotno od onog u šta verujemo. Zato je toliko važno da budemo svesni toga u šta verujemo, jer ćemo to dobijati iznova i iznova.

Prema tome, ako nam se ne dopada ono što sada dobijamo, to samo znači da imamo uverenja koja nam to privlače. Ako želimo da dobijemo nešto drugo, moramo da promenimo svoje uverenje. Nije to toliko komplikovano kako izgleda.

Kada znamo šta želimo da dobijemo, od toga napravimo novo uverenje i toga se držimo od sada pa nadalje. Na stara uverenja više ne obraćamo pažnju, nego se držimo novih uverenja, koja u sebi sadrže ono što želimo.

Da su nam stara uverenja donela ono što želimo, ne bi bilo potrebe da ih menjamo. Ali pošto nije tako, onda je u našem interesu da ih zamenimo boljim i korisnijim. Osećaćemo se bolje kada budemo imali uverenja koja su pozitivna i koja u sebi sadrže ono što želimo.

Mi intuitivno znamo koja nam uverenja prijaju a koja ne, jer znamo šta je to što želimo pa kada imamo suprotno uverenje od onoga što želimo, to u nama izaziva konflikt jer znamo da ne mislimo tako.

Najbolja su ona uverenja od kojih se osećamo bolje, koja u sebi sadrže ono što želimo i koja nas guraju napred.

Kada kažemo za sebe:

Ja imam sreće u životu,

to nam donosi još više sreće i onoga što želimo.

Kada kažemo:

Ja verujem u sebe i svoje mogućnosti,

time sebe osnažujemo da istrajemo i kada nam je teško i kada nam ne ide sve onako kako smo zamislili.

Kada kažemo:

Ja sam optimista i verujem u dobro,

tako se okrećemo pozitivnom i fokusiramo na ono pozitivno umesto na negativno.

Kada kažemo:

Moja sudbina je u mojim rukama,

tada dajemo sve od sebe da uspemo u onome što želimo iako usput nailazimo na prepreke.

Uvek će biti nešto što će nas ometati u ostvarenju naših želja, zato sebi treba da pomognemo usvajanjem uverenja koja će nas pogurati napred, onda kada nam to bude preko potrebno!

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Florens Skovel Šin: Igra života i kako je igrati

 Nik Vujičić: Nezaustavljiv

 Norman Vinsent Pil: Moć kreativnog mišljenja