RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Kako da najbolje iskoristimo sadašnji trenutak?

MK - 08.06.2017.

Najvažnije vreme u našem životu jeste ono koje je sada. Šta je bilo, bilo je. Šta će biti, to ćemo tek videti. Ono što je sada je jedino važno. Kako onda da najbolje iskoristimo sadašnji trenutak?

Prvo: treba da postanemo svesni onoga što sada, ovog trenutka radimo.

Svoju pažnju uvek treba da se trudimo da držimo u sadašnjosti i usmerenu na ono što baš sada radimo.

Na ovaj način bivamo svesni sadašnjeg trenutka.

Ono što je interesantno jeste da je sadašnji trenutak sve što imamo. Naš život se dešava uvek sada. Prošlost i budućnost su kao imaginarne slike, koje blede i nestaju, jer nemaju tu moć kao sadašnji trenutak u kome se nalazimo.

Sva naša snaga i moć se nalaze u sadašnjem trenutku. Sada je trenutak za akciju, da nešto promenimo, za nečim posegnemo itd.

Sve što želimo možemo i moramo da uradimo sada. Jer drugi trenutak zapravo ne postoji. Mi uzimamo zdravo za gotovo sutrašnjicu, ali ono što stvarno i jedino posedujemo jeste sadašnjica.

Ne moramo da čekamo do sutra da bismo nešto uradili. Lako odlažemo stvari, mislimo sutra će biti bolje, ali da li je zaista tako?

Prema tome, sve ono što mislimo i želimo, moramo da uradimo u sadašnjem trenutku.

Drugo: sadašnji trenutak nam pomaže da prestanemo da se brinemo o svemu onome što tek treba da se desi.

Razmislite malo, da li sada, u ovom trenutku zaista imate razloga da se osećate nesrećno, nezadovoljno?

Ako ste stvarno prisutni sada, ako vam je pažnja usmerena samo na ono što sada radite, na sadašnji trenutak, onda u vašem umu nema mesta za bilo šta osim za mir i spokoj.

U umu ne mogu da postoje dve različite misli u isto vreme.

Ako kojim slučajem osećate nemir i nezadovoljstvo, to samo znači da niste dovoljno prisutni sada. Jer vaša pažnja je uvek umerena na jednu stvar: na sadašnjost ili na budućnost/prošlost.

Prema tome, da biste osećali mir i spokoj, najjednostavniji način jeste da postanete svesni sadašnjeg trenutka. Da postanete svesni onoga što radite ili da postanete svesni svog disanja.

Kada ste svesni svog disanja, to vam pomaže da postanete ujedno svesni i sadašnjeg trenutka.

Kada svesno obraćate pažnju na svoje disanje i trudite se da dišete polako i duboko, to je najjednostavnija meditacija a veoma delotvorna, jer vas iz vaših misli automatski prebacuje u sadašnji trenutak gde se nalaze mir i spokoj kojih onda postajete svesni.

Treće: kada svoju pažnju usmerimo na ovde i sada, zagledamo se u ono što radimo sada, prekidamo neprestani tok misli u glavi i mozak stavljamo na pauzu.

Kada ste poslednji put imali mir i tišinu u glavi, bez neprestanog niza misli? Ne sećate se verovatno.

Naš mozak, ako ga pustimo, samo niže misli jednu za drugom i nemamo mira ni minut. Kada postanemo svesni ovoga, možemo sebi pomoći koncentrišući se na sadašnji trenutak i aktivnost koju radimo. Što smo više prisutni sada, time oslobađamo prostor za mir i tišinu u glavi, koja nam je preko potrebna.

Mi mislimo svoje misli, to je tačno, ali isto tako možemo i da ne mislimo non-stop. Možemo da pauziramo svoje misli, ne moramo stalno nešto da mislimo. Napraviti pauzu u mislima nije lako, ali je izvodljivo i preko potrebno. Neke misli nam i štete i osećamo se loše od njih, pa prema tome imamo obavezu prema sebi da svoje misli držimo pod kontrolom. Jer mi smo ti koji odlučujemo.

Naš mozak je korisna alatka, ali nije on gospodar, mi smo. On treba da služi nama, a ne mi njemu.

Četvrto: uz pomoć sadašnjeg trenutka možemo da okrenemo novi list i da popravimo ono sa čim nismo zadovoljni.

Ne mora prošlost da nam predstavlja sudbinu. Uvek možemo sada nešto da promenimo, preduzmemo i napravimo boljim. Sadašnji trenutak nam je već dat i na nama je da ga iskoristimo onako kako želimo.

Sve ovo je lepo objasnio Ekart Tol u svojim knjigama, ja ovde samo dajem kratak pregled njegovih ideja i uvida.

Prema tome, ono što možemo da zaključimo iz svega ovoga jeste:

SADA je jedini važan trenutak i sve što nam je potrebno! Ništa nema toliku vrednost za naš život kao sadašnji trenutak. Iskoristite ga za svoje najviše dobro!

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Ekart Tol: Moć sadašnjeg trenutka

 Ekart Tol: Nova Zemlja

 Barbara de Anđelis: Alhemija duše