AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Minhauzenov princip : Kako se sopstvenim snagama iščupati iz bedaka

Читать Журналы онлайн бесплатно
андроид

Marko baron fon Minhauzen

"Najčešće naime mi sami sebi kreiramo naš bedak. Bedak nije, drukčije rečeno, neophodna REAKCIJA na određene događaje, nego naša KREACIJA, zasnovana na našem sopstvenom negativnom šablonu i načinu gledanja."

* * *

"Dovoljno je da se ovo prepozna i otvara se jedan mnogo veći "igrački" prostor za delovanje. Volan se onda ponovo uzima u ruke i preuzima se odgovornost za način kako se nositi sa neugodnostima. Jer na nama je koji ćemo stav odabrati (= kreirati), umesto da samo automatski (slepo) reagujemo."

* * *

"Čarobna formula, dakle, glasi: Identifikacija jača moć misli, posmatranje slabi moć misli."

* * *

"Što više neko u životu razvije sposobnost da jednostavno može da posmatra šta mu se mentalno i emotivno dešava, to je veća njegova neovisnost, njegov unutrašnji suverenitet i njegova sloboda delanja. Slobodna sposobnost posmatranja nije uzalud jedno od najvažnijih težišta učenja istočnjačkih duhovnih puteva."

* * *

"Sasvim drugi način izlaza i to mnogo lekovitiji sastoji se u tome da se najpre prihvati ono što je nastupilo ili što se postavilo kao problem. Prihvatiti i time razumeti da je nešto pošlo po zlu, da me nešto čini tužnom, da imam određenu osobinu ili se ponašam na izvestan način koji ne priliči idealnoj slici moga Ja."

* * *

"Koliko god da ovo zvuči paradoksalno, ovaj stav na izvestan način jeste i prvi korak ka rešenju. Jer ovaj put ne znači da se nešto prihvati rezignirano, a zatim da se ruke stave u džepove – treći korak posle prihvatanja usmeren je ka promeni, ka poboljšanju."

* * *

"I još jednom da naglasimo: prihvatanje određene situacije u principu nikako ne znači da upkos tome nećete biti aktivni da je promenite. Naprotiv. Kad se nađete u bedaku, ne radi se o tome da ćete dići ruke i obmanjivati se da je to ok biti u bedaku. Prihvatite jednostavno da ste dospeli u bedak bez da se svađate sa sobom ili drugima. To je jednostavno tako... Ali zato posle treba aktivirati svu snagu da bi se iz njega ponovo izašlo, povezano sa unutrašnjim saznanjem da ćete se iz toga izvući i popraviti situaciju."

* * *

"Naravno, sada je reč o tome da se jedna mučna situacija popravi. Rešiti probleme, sam sebe uhvatiti za perčin i iščupati se iz bedaka... dakle, nešto promeniti. Ako ste prva dva koraka svesno prešli, dakle stvarno istinski prihvatili šta Vam se dešava, a zatim i prihvatili da je sad eto tako, onda su promena i rešenje situacije, sve dok oba to uopšte zahtevaju, suštinski jednostavniji i mogu opušteno i slobodno da se dese. Ali pre svega oprezno i malim koracima."

* * *

"I budite molim Vas svesni: uvek postoje dva "šrafa" koja možete da okrećete, dakle dve tačke gledišta kako sebe ščepati za perčin i iščupati iz bedaka i nešto promeniti: jedan spoljašnji i jedan unutrašnji. Nekada je stvarno uputno dejstvovati u spoljašnjem svetu i nešto popraviti, na primer srediti stan ili se upisati na fitnes i redovno trenirati, ali je ponekad dovoljno i promeniti unutrašnji stav, perspektivu, sa jednim novim držanjem i opreznošću predati se svom poslu."

* * *

"Veliki deo bedaka sastoji se zapravo najpre u tome da mi optužujemo okolnosti, štitimo se od stvari i situacija koje se odvijaju drukčije nego što smo zamislili."

* * *

"Uvek je iznenađujuće koliko nastaje pozitivne energije, koliko život postaje lakši, koliko nam bolje ide kada nađemo svoj mir sa onim što jeste. Jer ostaje još dovoljno prostora da oprezno pokrenemo polugu i šrafove promene."

* * *

"Osim toga, ne smemo nikad zaboraviti da naša psiha raspolaže sa jednom vrstom duševnog "airbega" (vazdušnog jastuka), kojeg mi u normalna vremena uopšte nismo svesni (kao što naravno nismo svesni pri svakodnevnoj vožnji ni airbega u autu). Naučnici su otkrili da imamo sposobnost da izađemo na kraj sa poteškoćama, čak i sa udarcima sudbine, i to veću nego što smo verovali."

(Izdavač: Prometej, Novi Sad, 2013. godina)

Pretraga

Biografija - Marko baron fon Minhauzen

Minhauzenov principDr Marko baron fon Minhauzen je renomirani referent i trener u oblasti menadžmenta ličnosti. Drži predavanja i seminare na sledeće teme:

Motivacija i menadžment stresa – Kako da dostignete svoje ciljeve efektivnije i sa manje trvenja

Menadžment ličnosti u svakodnevici – Kako da pripitomite svoje unutrašnje slabosti i pretvorite ih u radost

Minhauzenov princip – Kako da se sopstvenim snagama iščupate iz bedaka

Ravnoteža između posla i života – Kako da usaglasite poslovni i privatni život

Aktiviranje unutrašnjih resursa – Kako da stalno iznova punite svoje unutrašnje baterije